разделното събиране на боклука - София, кв. Люлин

Докато натрупат достатъчно теми за отделен форум.

разделното събиране на боклука - София, кв. Люлин

Мнениеот mia_calmia на 05 Дек 2009, 17:28

Аз съм нова тук. Зелена съм по призвание, но никога не съм членувала в обществени формирования. Индивидуалист съм по убеждение. Живея в Люлин, поне така се води от известен брой години карето къщи, останали пощадени от панелното строителство след ерата на соц-а - между бул. Европа и същинския Люлин.
Така че - живея в къща. Няма да коментирам отсъствието на елементарна инфраструктура в моя роден квартал. За последно такава е строена вероятно по Вълко Червенково време - трябва да питам по-старото поколение... Но:
За мен някои неща са важни, макар и да съм черна врана в кочината, която обитавам. Събирам боклуците си разделно от около година - оборудвала съм се с домашни контейнери за разделно събиране и процедирам ето как: Веднъж седмично с мъжа ми ходим да пазаруваме в "Хит". Пред магазина има контейнери за разделно събиране и аз ги предпочитам, защото там наистина се използват по предназначение. В смисъл - за да изхвърлиш боклука си точно пред "Хит", трябва да положиш съзнателни усилия да го транспортираш дотам. Не можеш да си метнеш миризливия битов отпадък в кофата за пластмаса точно пред "Хит", защото трябва да го закараш първо дотам и би ти смърдял по целия път. Ганьо Балкански търси най-близкото място за боклука си и в случай, че изобщо го изхвърля в някакъв контейнер (а не директно през терасата), избира този пред панелното си обиталище. "Хит" му е далече, а и Ганьо обикновено пазарува в "Метро". Но това е друга тема. Не че "Хит" много ми харесва впрочем...
Днес пак бяхме на "Хит". Занесохме си чинно черния чувал с пластмасов отпадък и още преди да го сваля от колата - забелязах, че контейнерът е пълен до горе. С пластмаси наистина, но догоре. Няма място за моите.
Върнахме си го обратно в багажника при покупките и на връщане тръгнахме да търсим жълт контейнер из квартала. Преди съм виждала много такива из Люлин, само ме възмущаваше факта, че са в ужасно състояние и пълни с всякакви лайна, ама то като си обграден от слабоумни субекти - свикваш да приемаш реалността, която ти създават. Днес обаче решихме да намерим един от тези контейнери и да го използваме по предназначение, макар и знаейки, че сме от малцината...
За наша изненада установихме, че никъде в девети и десети микрорайон не са останали жълти контейнери. Просто няма!!! Нито един!!! Зелени за стъкло има, но жълти не.
Взех да си обяснявам защо контейнерът пред "Хит" е претъпкан. Ами явно всеки сбъркан люлинец (такъв като мене, дето иска да живее като нормалните хора по света) си носи боклука там, тъй като са го лишили от контейнер пред блока му (забележете, аз въобще не говоря за моя нещастен изтерзан квартал с къщите - там сме щастливи, че изобщо имаме и кофи за битов отпадък, и че колите на концесионера все пак минават, макар и при пълно отсъствие на улица - асфалтът е полаган през 50-те и остатъците от него са почти със статут на археологически находки).
И така - след 15 минутно обикаляне на квартала с колата се изпокарахме с половинката ми (той по принцип адмирира моите зелени "напъни", но понякога му идват в повече на фона на идиотското обкръжение, в което се намираме - то няма улица, калта покрива гумите на колата на половина, от комините наоколо излиза под формата на черен пушек цялата менделеева таблица и се стеле наоколо под формата на дебели, мазни сажди; циганите препускат наоколо натоварили импровизирани каруци, теглени от опърпани, дръгливи добичета с какви ли не ценни придобивки, извадени от кофите...; на този фон моя милост обикаля квартала, за да търси жълт контейнер за пластмасовите си отпaдъци). Прибрахме се безславно в къщи, разтоварихме покупките, а черният чувал остана в багажника. Като ходи към центъра на града, ще търси някъде жълт контейнер...
НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ АЗ МЕЧТАЯ ДА ПОСТАВЯ ТОЗИ ЧЕРЕН ЧУВАЛ ПРЕД ОБЩИНАТА, И МИ СЕ ИСКА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА КАТО МЕН, ЛИШЕНИ ОТ ПРАВОТО СИ ДА ЖИВЕЯТ КАТО ЦИВИЛИЗОВАНИ ХОРА, ДА НАТРУПАТ ДО МОЯ ЧУВАЛ СВОИТЕ ЧУВАЛИ И ДА НАПРАВИМ ЕДИН ОГРОМЕН КУП, С КОЙТО ДА ЗАТРУПАМЕ ОБЩИНАТА И НАХОДЯЩИТЕ СЕ В НЕЯ МЕРЗАВЦИ!
НЕ МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕДПРИЕМЕМ НЕЩО ЗАЕДНО?
Последна промяна mia_calmia на 05 Дек 2009, 23:51, променена общо 1 път
mia_calmia

Re: разделното събиране на боклука - София, кв. Люлин

Мнениеот mia_calmia на 05 Дек 2009, 17:48

Съжалявам - публикувала съм темата си в неподходящата категория - още нямам опит.
Бих искала да я преместя в категория "еко-активизъм", но предполагам, че нямам права за това...
mia_calmia

Мнениеот Панков на 08 Дек 2009, 23:57

Преди мно-о-го години имаше Почин на Партията за "Разделна жътва и сеитба".Отворете в-ци от 50те години и ще научите подробности. И ето пак - "Екобулпак". За да не бъда глупак, все пак искам да си изясня, какво се случи с 6те милиона за завод за изгаряне на отпадъци, какво стана с планината от бели бали и смръднята и, складирани до гара Кремиковци, как се чувства Румен Вълка и т.н. Разделянето на отпадъци било обществено-полезна дейност, а Еко-пак обществена или частна е и какъв процент от печалбата им получават съвестните граждани ?
П.П. Често ни идва на гости семейство от Банкя с чувалите с разделен боклук и ги изсипват в цветните кофи /пред нашия блок на ул."Цар Симеон" има от всички видове, като жълтата е винаги препълнена и екопакците не си прибират хартиите и пр./.
Панков

Мнениеот Plamen_Atanasov на 03 Фев 2010, 23:17

mia_calmia старанието ти е похвално. Що се отнася до другото, то и ние от Зелените Люлин сме притеснени и разочаровани от изчезването на контейнерите за разделно събиране на отпадъците. Ако има и други възмутени граждани от район Люлин моля пишете в тази тема или най-добре ми пишете на лично съобщение тук във форума.
Аватар
Plamen_Atanasov

Мнениеот Василев Димитър на 13 Фев 2010, 13:44

В младост ги палят и остава на асфалта една пластмасова безформеност сюрреалистично споила наличния боклук
Василев Димитър

Назад към Други